Coaching

Waarom een Coach?

Coaching is een gestructureerd en doelgericht proces, waarbij de coach op interactieve wijze de gecoachte aanzet tot effectief gedrag door bewustwording en persoonlijke groei, het vergroten van zelfvertrouwen,  het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden.

Door coaching kan de coachee een ander perspectief gaan innemen. Hierdoor ervaart de coachee  dat er meerdere zienswijzen mogelijk zijn en dit vergemakkelijkt het maken van keuzes in werk en leven. De coachee neemt verantwoordelijkheid voor zijn/haar eigen proces tijdens de afgenomen dienst of ten gevolge van de afgenomen dienst.

Waarom coaching?

Iedereen heeft zo zijn/haar eigen redenen om een coach in te schakelen. Meestal ervaar je een probleem en wil je hiervoor een duurzame oplossing. Of je wil je verder ontwikkelen, omdat je tegen je eigen beperkingen aanloopt. Je kunt ook een coach nodig hebben die jou elke week spiegelt en jou de juiste vragen stelt, zodat je scherp blijft en je eigen koers blijft varen.

Het beste is om altijd eerst je vragen helder te hebben en dan op zoek te gaan de juiste coach, begeleider, reader of healer.

Coaching en de Healing Coach

De mind is nauw verbonden met het fysieke, emotionele en mentale welzijn. En andersom is het precies zo. Zijn er mentale issues waar je niet alleen uit komt, dan kan dat zijn weerslag hebben op de fysiek. Bijvoorbeeld: een ontsteking duidt bijna altijd op een ‘innerlijke strijd’. Het is een vorm van ‘weerstand’. Je weet het wel, maar je wil het niet weten. En je komt er met je hoofd niet uit.

Dat is logisch want met je hoofd kun je goed plannen maken en je belastingformulieren invullen en bouwtekeningen lezen. Echter met emotionele issues is het hoofd niet bekend. Emoties zijn van het lichaam. De enige oplossing om van je ‘ontsteking’ af te komen is om te gaan voelen. En dat is wat we in onze cultuur niet erg gewaardeerd wordt. Erger nog, gevoelens worden gebagatelliseerd, weggeduwd of genegeerd. Er wordt sneller gegrepen naar pilletjes en ontstekingsremmers (die soms ook nodig zijn). Alleen is dit een tijdelijke oplossing en geen structurele fundamentele oplossing van het probleem.

De kans is dan ook groot dat de ontsteking maar zo ergens anders in het lichaam terugkomt. Een Healing Coach kijkt naar het hele systeem. Hij/zij kijkt met een holistisch oog. Een Healing Coach kan de blokkades in je energiesysteem neutraliseren. Een Healing Coach kan je ook inzichten geven in waar en wanneer deze blokkades zijn ontstaan. En je zo het hele plaatje aanreiken. Dan snap je beter waarom je zelf bepaald gedrag in stand houdt. Een Healing Coach kan je de concrete stappen aanreiken waardoor je de tools in handen krijgt om zelf het stuur in handen te nemen.

 

Coaching en een belangrijke eigenschap

Een belangrijke eigenschap van een coach is dat hij/zij positief gedrag versterkt en de coachee het vertrouwen geeft dat hij/zij eigenlijk al helemaal goed is. Daarmee wordt bedoeld dat iemand voelt en weet dat die in wezen al goed is. Dat niet de persoon hoeft te veranderen om zelfliefde te kunnen ervaren. Of de goedkeuring van anderen nodig heeft om zichzelf te kunnen accepteren.

Coaching en niet oordelen

Niet oordelen is een kwaliteit die nodig is om de coachee volledig te kunnen zien en horen. Iedereen wil gezien en gehoord worden. Pas dan kan er een basis van vertrouwen worden opgebouwd. Niet oordelen geeft de coachee de ruimte om zijn/haar ware zelf te laten zien. Om het vertrouwen te ontwikkelen dat het veilig is om de in de loop van de tijd de maskers en de mechanismes te laten gaan. Hierna kunnen er daadwerkelijk nieuwe stappen gezet worden en nieuwe ervaringen gecreëerd worden.  

Coaching en levenservaring

Een kwaliteit die een coach extra waardevol maakt, is zijn of haar eigen levenservaring. Het doorleven van moeilijke of mooie, gelukkige  en ongelukkige periodes of en het overwinnen van obstakels in het eigen leven maakt dat de coach zich gemakkelijker in kan leven in de ervaringen en moeilijkheden van de coachee. De coach heeft zelf ervaren dat het niet erg is als je eens valt, of dat er omstandigheden zijn waar je geen raad mee weet. Een coach met levenservaring weet dat vallen niet erg is, maar dat de vaardigheid ontwikkelt kan worden om weer op te staan. Meestal wordt je leven een stuk rijker na dit soort val momenten.

Coaching en aandachtig luisteren

Een kwaliteit die onontbeerlijk is voor een coach is dat hij/zij goed en aandachtig kan luisteren. Het aandachtig luisteren is een kwaliteit van het hart. Het hart wil graag verbinden, helpen en bemoedigen. Probeer het zelf maar eens; luisteren met heel je hart. Zonder je eigen verhaal te willen doen. Dit is een vaardigheid die getraind moet worden, wil je een coachee echt kunnen zien en horen.

Coaching en ethisch werken

Niet onbelangrijk is dat een coach zijn eigen codes heeft en die hanteert. Dit is een belangrijke leidraad voor een Healing Coach om ethisch te werken en te handelen. Hierdoor wordt een veilige omgeving gecreëerd waar het belang van de coachee voorop staat.

Een voorbeeld hiervan is: geen informatie delen met anderen tenzij de coachee hier uitdrukkelijk en beter nog schriftelijk toestemming geeft. Andere voorbeelden zijn: geen informatie verstrekken als de coachee er nog niet aan toe is om het te horen of om de coachee alleen aan raken na diens toestemming en hierin ook bedachtzaam en terughoudend te zijn zodat de coachee zich ten alle tijde veilig voelt.

Coaching en vertrouwen in het zelf

Het vertrouwen in het zelf (in jezelf) kan soms moeilijk zijn. Zeker als je hoog sensitief en/of hoog begaafd bent. Alle indrukken en prikkels komen 25 tot 125 keer ‘harder’ en ‘dieper’ binnen bij hsp-ers of gevoelig hb-ers. Je kan ook zeggen: dat hakt er in!

Als kind ervaar je de dingen anders dan als volwassene. Ga maar eens op de grond zitten en kijk dan eens om je heen; hoe ziet de wereld er dan uit?

De taak van een Healing Coach is om naar deze ‘gekwetste’ kinderen te kijken. Iedereen heeft een innerlijk kind in zich en heeft daar mee te dealen. Dat is prima zolang je dat zelf goed kan managen. Maar loop je als volwassene telkens tegen dezelfde problemen aan, wordt er elke keer op een gevoelige ‘knop’ gedrukt en ga je dan nog harder werken om toch maar die waardering te krijgen? Dan is de kans groot dat jouw gekwetste innerlijke kind ‘aandacht’ nodig heeft.

Coaching en hsp en gevoelig hb

Hooggevoelige en hoogbegaafde kinderen zijn extra kwetsbaar in hun kindertijd. Het is dus niet vreemd dat deze groep mensen in hun volwassen leven tegen issues aan lopen, die ze zelf niet kunnen zien of voelen. Dan heb je hulp nodig. Een psychiater kan wel helpend zijn in dit proces, maar zal nooit de fundamentele laag bereiken die geheeld mag worden. Dit is bij uitstek het werk van een Healing Coach. Met liefde, gerichte aandacht, energiewerk, toewijding en een gefocuste manier van werken. 

Een goede coach zal altijd de coachee uitnodigen om daadwerkelijke stappen te nemen, aanmoedigen en bemoedigen. Eerlijk en oprecht zijn om zo tot de kern van de onderliggende oorzaak van de vraag of het probleem te komen zodat de coachee fundamentele positieve veranderingen kan integreren in zijn of haar werk/leven.  

Healing coaching helpt hsp en gevoelig hb

Gegevens

Loes Oosterveld
06 25253957
info@loesoosterveld.nl

Btw-nummer: NL136864521B02
KvK-nummer: 73757977

Wekelijkse nieuwsbrief

Copyright © 2022 Loes Oosterveld | Website door: Support by Juul 
Privacyverklaring   |   Algemene Voorwaarden   |    Cookiebeleid